Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

  • Boomplantactie
  • Velduil in de Uitkerkse Polder
  • Natuurpuntreis Eastbourne: Seven Sisters
  • Natuurpuntreis Kinderdijk
Vlinderwandeling in de vallei van de Grote Nete te Hallaar
(29 juli 2018)

Wandelen is kinderspel!terug naar Verslagen - Activiteiten

Er kwam heel wat volk opdagen

Heet, heter, heetst: dat was de zomer van 2018. Daarom hadden we voor onze vlinderwandeling op zondag 29 juli niet veel volk verwacht, iedereen zou wel loom op de bank blijven liggen. Bovendien lieten alle persberichten uitschijnen dat de meeste zomervlinders er zo’n twee weken vroeger bij waren en dat de aanhoudende droogte de vlinderpret voortijdig zou kunnen bederven. Aangenaam en groot was onze verrassing dan ook toen we op de parking aan de Pallieterhoeve in Booischot 43 vlinderfanaten mochten verwelkomen. Onder hen heel wat jong tot zeer jong volk. Onze voorraad vlindernetten was ontoereikend, maar plechtig werd beloofd dat men onderweg wel “broederlijk” zou delen. Een belofte, zo bleek achteraf, die moeiteloos gehouden werd.

Langs de Netedijk, voorbij het Hof ter Laken en verder naar de graslanden van de Moerbeemden dat was ons “jachtterrein”.

Ons jachtterrein

Onvermoeibaar was (vooral)ons jonge volkje. Niet alleen werd er, met de nodige omzichtigheid, alle moeite van de wereld gedaan om al dat gefladder in de netten te strikken, ook het gewriemel in het gras van allerlei wonderbaarlijke kriebelbeestjes trok veel aandacht.

Onvermoeibare jagers

Af en toe werd er zelfs geprobeerd een mooi exemplaar van de homo sapiens in het net te strikken.

Vreemde vangst

Gids Stefan en back-up gids/fotograaf Guido konden amper het aanbod van te identificeren beestjes bijhouden.

De groene krasser zullen we niet gauw vergeten want dat bleek een gemakkelijk te vangen veldsprinkhaan te zijn. Van de keverfamilie werd het ruigtelieveheersbeestje meermaals gevonden. Bij de vlinders werd het klein koolwitje heel vaak gespot en/of gevangen. Achteraf bleek ook dat dit witje de meest gespotte vlinder was tijdens de hittegolf-editie van het Grote Vlinderweekend 2018 van Natuurpunt.

Terwijl ‘s avonds laat het klein koolwitje, de oranje luzernevlinder, de gehakkelde aurelia, de huismoeder, het icarusblauwtje, het bruine zandoogje, het boomblauwtje, de atalanta en de gamma-uil voorbij fladderden in de zomerse dromen van de jonge (en misschien ook iets minder jonge) natuurverkenners, vervulde Guido zijn derde opdracht van die dag: al die waarnemingen geduldig inputten op Waarnemingen.be, dé website voor het melden en raadplegen van natuurwaarnemingen in België.

© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -