Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

  • Boomplantactie
  • Velduil in de Uitkerkse Polder
  • Natuurpuntreis Eastbourne: Seven Sisters
  • Natuurpuntreis Kinderdijk
Daguitstap naar Doode Bemde
(Heverlee)

(21 juni 2015)terug naar Verslagen - Activiteiten

"In de Doode Bemde neemt de natuurlijk meanderende Dijle je op sleeptouw. Hier gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. De Doode Bemde telt meer dan 250 hectaren grond en bestaat uit een moza´ek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten. Ontdek de pracht van dit natuurgebied in de Dijlevallei en ga op zoek naar de bever."

Parende wijngaardslakken in de Doode Bemde Bovenstaande tekst krijg je te lezen als je via de Natuurpunt website even gaat piepen naar het reservaat de Doode Bemde.

Op zondagochtend 21 juni trokken we met 7 enthousiaste vogelspotters richting Neerijse. In de voormiddag stond een bezoek aan de Doode Bemde op het programma. Nog voor we onze verrekijkers konden pakken werden we al verrast door twee overvliegende appelvinken.

Eerst werden de Kliniekvijvers bezocht, wat resulteerde in een hele reeks mooie waarnemingen: volop waarnemingen van ijsvogeltjes die een ware show opvoerden, dodaarsjes, oeverzwaluwen, een op libellen jagende boomvalk, zingende sprinkhaanzanger, zwartkoppen en tuinfluiters, en..........een zingende orpheusspotvogel. Spijtig dat we deze slechts even in het vizier konden nemen vooraleer hij vanuit zijn zangpost in de top van een struik het dichte gebladerte opzocht. Wat een begin van de dag!

Bij de rondwandeling konden we ons waarnemingenboekje verder volschrijven met: een cirkelende wespendief, buizerd, nog een boomvalk en een kleine bonte specht die ging poseren hangend tegen een dode boomstam. Uitzonderlijk was ook de waarneming van een koppeltje koekoek vlak bijeen op twee weipalen. Dat krijg je niet dikwijls te zien. Verder nog: huiszwaluwen, witte en grote gele kwikstaart, bosrietzanger. Twee parende wijngaardslakken kregen in hun intieme omstrengeling ineens drie fototoestellen aan het klikken. Fotogeniek alleszins!

's Middags boterhammetjes opgegeten in de grote schuur van the shelter in Korbeek Dijle. De dames hadden een grote kom aardbeien met slagroom en een grote cake als extraatje meegebracht. En of het smaakte.

Na de middag werd de kijkhut en de kijktoren van het Groot Broek in Sint Agatha Rode bezocht. Opvallend waren hier de grote aantallen blauwe reigers. Maar ook: futen, grote zilverreigers, bosrietzangers, tuinfluiters, aalscholvers. Een voorbijvliegend ijsvogeltje (6e waarneming die dag) maakte het lijstje compleet.

In totaal werden 55 vogelsoorten gespot, een respectabel aantal in deze periode van het jaar. We kunnen alleen maar enthousiast zijn over beide natuurgebieden, die heel wat natuurlijke schoonheid en biodiversiteit hebben te bieden.

© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -