Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

  • Boomplantactie
  • Velduil in de Uitkerkse Polder
  • Natuurpuntreis Eastbourne: Seven Sisters
  • Natuurpuntreis Kinderdijk
Cursus Sterrenkunde voor beginners
(september - oktober 2013)terug naar Verslagen - Activiteiten

Cursus sterrenkunde

Een niet voor de hand liggende cursuskeuze, want toch niet meteen een 'natuur' thema. Het was na even zoeken dat we in contact kwamen met de mensen van ASH Polaris Herenthals. Deze mensen waren direct bereid om voor ons een basiscursus sterrenkunde te komen geven. Met zelfs weinig reclame was de cursus snel volzet met 38 cursisten. Een succes.
Cursus sterrenkunde
Het werden drie boeiende avonden waarbij de 'helderheid in de duisternis' de rode draad was om te kunnen kijken naar sterren, planeten en ander moois aan de nachtelijke hemel. De meeste mensen waren gekomen met vragen over hoe je je best kon oriënteren bij het kijken naar de sterren en sterrenbeelden. En daar werd ruimschoots op ingegaan met foto's en kaarten. Niemand van de cursisten zal nu nog vergeten hoe je de poolster zoekt en vandaar verder kan stappen in die niet te vatten wereld rondom planeet aarde. Wat is er plezanter dan op een heldere avond omhoog te kijken en de grote beer, cassiopeia, de draak of andromeda te herkennen. En natuurlijk is het ultieme moment om op een echt duistere plaats onze eigen melkweg met open mond te aanschouwen. De weersomstandigheden lieten op de drie avonden helaas maar één keer toe om met telescopen echt naar de hemel te speuren.

Maar de cursus ging ook over veel meer dan dat. De stand van de zon, de maan en de aarde werd via een spelletje duidelijk gemaakt. Hierdoor werd duidelijk waarom we altijd dezelfde kant van de maan zien. Er werd ook stilgestaan bij de telescopen die worden gebruikt om naar sterren en planeten te kijken. Met tientallen tips over gebruik en veiligheid. Want zo mag je bijvoorbeeld nooit met een kijker zonder filter naar de zon kijken. En zo werden het drie boeiende avonden.

TIP voor iedereen die wil leren kijken naar sterren en planeten. Het gratis open source programma STELLARIUM geeft een getrouw 3D beeld van de hemel op alle mogelijke plaatsen op aarde. Standaard staan er 600.000 sterren in het programma die je kan opzoeken en er zelfs op inzoomen.
Ongelofelijk wat je allemaal met dit programma kan doen. Een aanrader.

© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -