Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

  • Boomplantactie
  • Velduil in de Uitkerkse Polder
  • Natuurpuntreis Eastbourne: Seven Sisters
  • Natuurpuntreis Kinderdijk
Algemene Vergadering
(13 februari 2016)terug naar Verslagen - Activiteiten

De Algemene Vergadering van Natuurpunt Heist-op-den-Berg van 13 februari 2016 stond in het teken van twee thema’s: 2016, jaar van de duisternis en de Chinese wolhandkrab.

Algemene Vergadering 2016 Op onze lokale Algemene Vergadering konden we 21 leden en bestuursleden verwelkomen. Die kregen eerst een lekkere spaghetti voorgeschoteld, gemaakt door het eigen cateringteam.

Na de verwelkoming en de maaltijd werd met behulp van een fotopresentatie de activiteiten van 2015 overlopen door voorzitter Paul. Blikvangers waren de grote kraanwerken die we lieten uitvoeren in onze reservaten aan de Grote Nete. Indrukwekkende beelden van drie amfibieënpoelen en twee oude verlande vlasputten die werden uitgegraven. De belangrijkste activiteiten van 2015 passeerden dan één voor één de revue. Er vonden 8 werkdagen plaats met in totaal 93 deelnemers. Verder waren er nog 2 cursussen (19 en 31 deelnemers), 4 voordrachten (16, 14, 29 en 55 deelnemers), 10 wandelingen (met een totaal van 166 deelnemers), 1 daguitstap (7 deelnemers), Kerstwandeling (60 deelnemers), Op zoek naar de Paashaas (81 kinderen), fietstocht (29 deelnemers), Algemene Vergadering (22 deelnemers).
In 2015 werden ook een broedvogelinventarisatie uitgevoerd in de Netevallei tussen Lodijk & Pallieterhoeve / Weer heel wat jonge uilen geringd / bijna 3000 padden overgezet.
Het ledenaantal blijft gestaag de hoogte ingaan. Op 1 januari 2016 telde de afdeling 663 leden.
Allemaal indrukwekkende cijfers die duiden op een actieve Natuurpuntafdeling.

Na het jaaroverzicht was het de beurt aan Wilfried om de financiën in en uit op een rijtje voor te stellen. Om het ‘officiële’ deel van de Algemene Vergadering af te ronden kregen we er met Jan Craen een nieuw bestuurslid bij. Welkom Jan.
Na de koffie met gebak (van de jarige Joris) stelde Stefan het nieuwe werkingsprogramma voor. 2016 wordt het eerste jaar waarbij Natuurpunt Heist een jaarthema verwerkt in het programma. Dit eerste thema is: jaar van de duisternis. Met de ondertitel ‘op zoek naar leven in de duisternis’ is het de uitdaging om een hele reeks avontuurlijke avond- en nachtactiviteiten te organiseren. Voor meer informatie over dit jaar van de duisternis verwijzen we naar het aparte artikel hierover.
Afsluiter van de avond was het verhaal over de Chinese wolhandkrab. Een krab die tot 40cm groot kan worden en sinds 2008 terug algemeen wordt waargenomen in de Grote Nete. Vanwaar komt deze krab? Hoe lang zit ze al op de Grote Nete? Het boeiende verhaal over de levensloop van deze exoot werd in detail uitvergroot. Met foto’s en filmpjes werden de problemen die deze massaal voorkomende krabbensoort veroorzaakt in de Grote Nete toegelicht. Een artikel over dit ‘verhaal van de Chinese wolhandkrab’ is in de maak en verschijnt binnenkort op deze website.

© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -