Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

  • Padden
  • Padden veilig overgezet
  • Padden in een doos
  • Paddenoverzetters aan het werk
Paddenteam

Het paddenteam is de enige werkgroep die elk jaar maar één bepaalde periode actief is, het vroege voorjaar. In de maanden februari en maart is het altijd alle hens aan dek bij het paddenteam. Op zachte en vochtige dagen is er dan immers kans op paddentrek. Aan de Korte Spekstraat te Hallaar is de grootste oversteekplaats in de gemeente. Daar zet het paddenteam elk voorjaar een permanentie op. Elke avond dat er kans is op paddentrek lopen er mensen van het paddenteam ter plaatse rond om de padden en een enkele kikker en salamander veilig over te zetten.

Titte in actie Elk voorjaar opnieuw zie je den Titte, de verantwoordelijke van het paddenteam, met zijn kalender rondlopen. Op die kalender staat nauwgezet wie welke avond van permanentie is aan de paddenoverzet. Vanaf eind januari is voor deze mensen het weerbericht het signaal om uit te rukken of niet. Zo lang er vorst in de lucht zit blijven de padden diep verscholen in het slijk. Zodra de dagen beginnen te lengen en de temperaturen stilaan opklimmen, komen ze op een bepaalde dag tevoorschijn. Soms met enkelen, maar op vochtige warme dagen kan dat massaal zijn.

Een tweede belangrijke taak van het paddenteam is de talrijke jongeren opvangen die mee komen helpen padden overzetten. Deze jongeren zijn meestal overenthousiast en dienen zelf ook een beetje opgevolgd te worden. Zeker naar veiligheid toe.

Informatie geven over de paddentrek en de natuur is ook één van de neventaken van het paddenteam. Jongeren en hun ouders of leerkrachten zijn meestal zeer geïnteresseerd in de paddentrek en andere natuurfenomenen. Een uitgelezen kans om zieltjes te winnen voor de natuur.
De padden als ambassadeurs van de natuur. Je moet er blijkbaar niet mooi uitzien om sympathiek te zijn.

Voel jij je ook aangetrokken tot deze avontuurlijke activiteit dan kun je altijd contact opnemen met Titte op 015 / 24 34 87

Wanneer is de grootste kans op paddentrek?
Als het overdag zo'n 10° is geweest, het aan de vochtige kant is (een miezerig regentje is uitstekend voor de paddentrek) en niet al te veel wind dan zijn alle voorwaarden vervuld voor de paddentrek.
De padden beginnen gewoonlijk te trekken een half uurtje na zonsondergang.

Wat meebrengen indien je mee wil komen padden overzetten?
Vooreerst de veiligheidsuitrusting. Een fluo hesje is aan te raden alsook knipperlichtjes. Om de padden te zoeken is een pillamp geen overbodige luxe. Net zoals laarzen en een emmer.

Lees meer over de paddenoverzet te Hallaar
Lees meer over de paddenoverzetten in Vlaanderen
Bekijk foto's van onze paddenoverzet in 2016 in ons fotoalbum

© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -