Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

  • Vlinder op bloem
  • Grassen
  • Tijgerspin in De Goren
  • Kuiken Nijlgans aan Kinderdijk - Nederland
  • Groene kikker in Lekkerkerkse Polder - Nederland
Paddenoverzet


terug naar Natuur - Flauna & Flora

In het vroege voorjaar is het weer uitkijken voor de jaarlijkse paddentrek naar de voortplantingspoelen. De paddenoverzet in de Spekstraat te Hallaar is al jaren één van de hoogtepunten van afdeling Heist-op-den-Berg. Vanaf half februari staat de waakzaamheid op scherp en is er elke avond een heus paddenteam stand bye. Minstens 6 weken lang is er permanentie van het paddenteam, bijgestaan door een schare enthousiaste jonge helpers.

Mee padden overzetten

Elk jaar krijgen we verschillende telefoontjes van mensen die willen helpen bij het overzetten van padden. Zeker voor jongeren is het een unieke gelegenheid om iets te doen voor de natuur en kennis te maken met een aantrekkelijke lelijkerd: de gewone pad. Wil je mee helpen padden overzetten dan kan je je best telefonisch aanmelden. Het is aangeraden om laarzen, een emmertje, pillamp, veiligheidslampjes en een fluo vestje mee te brengen. Indien de omstandigheden ideaal zijn dan beginnen de padden volop te trekken een half uur tot een uur na zonsondergang.

Wil je weten of de omstandigheden geschikt zijn voor paddentrek dan kan je altijd telefoneren naar de coördinator van het paddenteam: Titte Van den Broeck 015 / 24 34 87.

Bij ideaal paddenweer is er altijd iemand van Natuurpunt in de buurt aanwezig of op inspectieronde. Indien je meer wil doen en een vaste waarde wil worden van het paddenteam dan kun je je ook aanmelden bij Titte.
Padden

Spekstraat

Plaats van bijeenkomst is achteraan in de Spekstraat, op zo'n 200m voorbij de afslag van de Boonmarkt. Indien je de spekstraat indraait vanaf de Oude Liersebaan is het na zo'n 800m.
Tip: kom indien mogelijk met de fiets want de parkeermogelijkheden voor auto's zijn beperkt.
De padden komen vanuit het provinciaal groendomein de Averechten en het hele gebied daar rond. Eén belangrijke verkeershindernis moeten ze nemen, de Spekstraat. Gelukkig is dit een kleine en niet druk bereden straat. Maar toch worden er, ondanks het padden rescue team, jaarlijks nog tientallen padden overreden. De georganiseerde paddenoverzet is dus zeer belangrijk voor de paddenpopulatie op deze plaats. Als de padden de Spekstraat voorbij zijn moeten ze nog een goede 100 meter kruipen en springen door een weide en een bosje en dan zijn ze aan de vijver waar ze zich kunnen voortplanten. De padden die worden opgeraapt door het team krijgen een gratis lift tot rechtstreeks in de vijver. Padden spelen de hoofdrol in dit verhaal, maar in kleine aantallen worden ook kikkers en salamanders overgezet.

Ideaal paddenweer

Het weer is de belangrijkste parameter die invloed heeft op de paddentrek. Bij een zachte 7 à 8 graden en voldoende vochtigheid worden de padden gewekt uit hun winterslaap. Zeker op regenachtige lenteavonden is het soms alsof een startschot is gegeven en kunnen op korte tijd vele tientallen, tot honderden padden beginnen trekken. De drang om te paren is enorm groot en de vele obstakels naar de voortplantingspoel worden één voor één genomen. Er zijn er zelfs die niet kunnen wachten tot aan de poel en die als ineengestrengeld paartje samen de tocht maken. Het kleinere mannetje zit dan stevig vastgeklampt op de rug van het vrouwtje. (de gekende amplexus of paargreep) Het mannetje wil onder geen beding het vrouwtje loslaten en lijkt wel vastgeplakt. Deze mannetjes willen vermijden dat andere mannetjes paren met hun vrouwtje. Ze laten pas los in de voortplantingspoel nadat het vrouwtje de kikkerdril heeft afgezet en hij het heeft bevrucht met zijn sperma. Ideaal paddenweer komt meestal voor vanaf de tweede helft van februari. Maar het hoogtepunt van de trek ligt meestal ergens in maart. In sommige jaren wordt soms al trek waargenomen in de eindejaarsperiode. Maar dan gaat het over kleine aantallen padden die te vroeg uit hun winterschuilplaatsen zijn gewekt. Het uitzonderlijke aan de paddentrek is alsof bij vochtig en warm weer bij valavond er een belletje gaat rinkelen om te zeggen dat het tijd is om te vertrekken. En instinctief gaan ze allemaal richting voortplantingspoel, waar ze zelf ook ooit werden geboren.

Hoopvol 2013

Padden De populatie padden aan de Spekstraat in Hallaar kende de afgelopen jaren een redelijk stabiele grootte van boven de 2000 overgezette exemplaren. In 2010 werden zelfs 2642 padden overgezet met als absolute topdag 19 maart. Op die dag werd het hoogste dagrecord ooit gevestigd met de overzet van 900 padden. Toen was er massale trek van 19u tot middernacht. Tussen 15 en 24 maart werden toen 2480 padden over gezet. In 2011 werden 2055 padden overgezet, bijna 600 minder dan het jaar daarvoor. De trek lag toen voornamelijk tussen 9 en 19 maart met als piek-dagen 13 en 14 maart. En toen kwam 2012. Een eerste trekperiode liep van 22 februari tot 4 maart. Op 12 dagen werden 680 padden overgezet. Met spanning werd daarna uitgekeken naar de 'echte trek' rond half maart. Die trek kwam tussen 10 en 18 maart, maar met amper 290 exemplaren. En toen was het gedaan met de trek. Er werden slechts 970 padden overgezet. Op 2 jaar tijd is de populatie overgezette padden gezakt van 2642 naar 970 padden. Een sluitende verklaring werd er niet direct gevonden voor deze plotse en dramatische achteruitgang. Lag het aan de winter of andere klimatologische omstandigheden, ziekten, infecties, ... ?
We moeten het antwoord voorlopig schuldig blijven. De mensen van het paddenteam hopen dat 2012 succesvol is geweest voor de paddenpopulatie. We wachten met ongeduld op de eerste warme lentedagen met emmers en pillampen in de hoop om terug (veel) meer padden over te zetten in februari en maart 2013.

© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -