Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

  • Vlinder op bloem
  • Grassen
  • Tijgerspin in De Goren
  • Kuiken Nijlgans aan Kinderdijk - Nederland
  • Groene kikker in Lekkerkerkse Polder - Nederland
Een nectarkroeg voor elke tuin?


terug naar Natuur - Flauna & Flora


Keizersmantel op vlinderstruik In een dichtbevolkt Vlaanderen is de oppervlakte private tuinen omvangrijk. 8% van de oppervlakte bestaat uit tuinen. Dat gaat dus samen over vele duizenden hectares groene ruimte, die een natuurvriendelijke invulling kan verkrijgen. Het is enkel zaak om de tuineigenaar aan te sporen om enkele ingrepen te doen. Het najaar (november - december) is de ideale periode om nieuwe beplantingen aan te brengen.

Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van voorjaar tot najaar. De Vlinderstichting heeft een top tien uitgewerkt van de tuinplanten, die het meest geschikt zijn als nectarplant voor onze inheemse dagvlinders. Het gaat dus om planten, die nectar produceren waar dagvlinders komen van smullen. De inrichting van een hoekje van bv. 10 mē in je tuin is dus goed voor een nectarkroeg, waar vlinders volop nectar kunnen drinken.

De Vlinderstruik (Buddleja), herfstaster, lavendel en koninginnenkruid, winterheide (Erica) en klimop staan op deze lijst. In dit artikel plaatsen we hemelsleutel (Sedum) en ijzerhard (Verbena) centraal.

Hemelsleutel

De vetplant Sedum spectabile (hemelsleutel) wordt ca. 40 cm hoog en is een fraaie tuinplant. In het voorjaar komen de grijsgroene vlezige bladeren op, waaraan de plant de naam vetkruid ontleent. In de zomermaanden ontwikkelen zich rozerode bloemenschermen, die al mooi zijn voordat ze kleur krijgen. Na de bloei behoudt de plant de hele winter haar structuur. De platte bloemschermen geven rust in de border en ogen zeer natuurlijk. Sedums zijn robuuste langlevende vaste planten die weinig onderhoud vergen. In het voorjaar knip je de dode bloemstengels af en de klus is geklaard. Op arme zandgrond blijven de bloemschermen beter overeind dan op rijke kleigrond. Bovendien verdragen deze vetplanten droogte, zon en halfschaduw. Een ideale eigenschap in tijden van klimaatverandering met extreem warme zomers. Naast vlinders zullen ook bijen en hommels regelmatig deze plant bezoeken. Sedums woekeren niet. Ze vormen een rozet , die jaarlijks in omvang toeneemt. De bloeitijd van de hemelsleutel valt in de nazomer: augustus en september. Dit is een periode met weinig nectarbronnen in de tuin. Deze plant mag dus zeker niet in je tuin ontbreken.

Sedum kan je mooi combineren met andere planten, zoals Nepeta (kattenkruid), Echinops (kogeldistel), Agastache (anijsnetel), aster, Echinacea (rode zonnehoed), siergrassen en Verbena bonariensis (ijzerhard).

Ijzerhard

Koninginnepage op ijzerhard Verbena bonariensis is een 145 cm hoge plant met vele kleine bloemschermpjes. Er is ook een lage cultivar "Lollipop" beschikbaar, die slechts 60 cm hoog wordt. De plant heeft stevige ruwe stengels. De plant bezit bijna geen bladeren, waardoor de wind er weinig vat op heeft. Verbena bloeit lang, van de zomer tot de herfst. Door de transparante bloeiwijze kan de plant zowel voorin als achteraan in de border worden aangeplant. Je plant best een drietal exemplaren bij elkaar.

Verbena staat graag in de volle zon en doet het goed op vrijwel elke niet te natte grondsoort. Helaas leeft Verbena niet lang en bovendien is hij slecht bestand tegen strenge vorst. De plant zaait zich uit op goede grond tijdens zachte winters. Het is zinvol om de verdorde plantenresten pas in maart af te knippen, zodat het zaad kan rijpen en op de grond vallen. De bruine zaadhoofden zorgen voor een fraai wintersilhouet.

Verbena kan je mooi combineren met Salvia nemerosa (salie), sedum, Echinacea purpurea (zonnehoed), scabiosa (duifkruid) en herfstaster.

Hopelijk worden onze vlinders in 2020 vergast op tientallen nieuwe nectarkroegen in de Zuiderkempen. Meer info en inspiratie kan je vinden op www.vlinderstichting.nl© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -