Home Vereniging Activiteiten Natuurgebieden Natuur Fotoalbum

Neteling

Pen & Gat

Zaterdag 01 december 2018, 20u
Lokaal Natuurpunt, Leopoldlei 81, 2220 Hallaar

Deze, al dan niet geslaagde blikvanger of eyecatcher voor de meer geëvolueerden onder U hebben we gekozen om onze volgende Neteling aan te kondigen. Vele van onze kerktorens, schuren en hoeves met hun soms monumentale dakgebinten werden opgetrokken in eik en zijn eeuwenoud. De verbindingen van deze eiken geraamten werd uitgevoerd met inheemse eiken bal-ken en werden verbonden met “pen en gat” Er kwam geen nagel aan te pas. Het is dan ook niet verwonder-lijk dat alle oude eiken uit ons landschap verdwenen zijn, dit gezien het aantal kerken dat ons land rijk is. Voeg daarbij dan nog o.a.de scheepsbouw in de middeleeuwen en ook de winning van houtskool om te stoken allerhande en er schoten al niet veel eiken en andere bruikbare bomen meer over. Men spreekt soms van duizendjarige eiken, maar ook daarover heeft onze spreker zo zijn idee.

Een “eik” is dan ook het uitgangspunt van de uiteen-zetting over hout en bomen die René De Rijck ons zal geven op één december. Vorig jaar mochten wij René reeds verwelkomen in ons lokaal met een uiteenzetting over natuursteen. Het was een geslaagde avond en alle aanwezigen waren behoorlijk onder de indruk over de kennis van deze krasse tachtiger. Dat hij dan ook nog een leraar op pensioen is, was een pluspunt om zijn uitgebreide kennis aan ons over te brengen. Want ook dat is een kunst!

Dus als je wat wil opsteken van het landschap in vervlogen tijden met zijn talrijke bomen; over sapcirculatie, wortelmuts, Europese boomgordels enz…ben je van harte welkom in ons lokaal. Zeer zeker heeft Re-né nog een of andere sappige anekdote achter de hand en vragen staat vrij!

Pen & Gat
© Natuurpunt Heist-op-den-Berg   -